Gairės: valgiai

1

Kūčių valgiai

Kūčių patiekalai. Kūčių valgių receptai. Pagrindiniai Kūčių valgiai yra įvairūs grūdai, sėklos bei vaisiai (laukų, daržo ir sodo gėrybės), grybai, uogos, riešutai (miško gėrybės) bei žuvis ir silkė (vandens gėrybės). Visi Kūčių patiekalai yra juodo pasninko valgiai, t. y. be mėsos ir pieno. Kūčia....

Saulėgrąža 0

Velykiniai patiekalai

Velykų patiekalai Velykinių valgių receptai: Virti kiaušiniai su padažu 2 porcijoms reikės: • 5 kietai virtų kiaušinių • 1 svogūno • 2 šaukštų aštrių arba vidutinio aštrumo garstyčių • 1 šaukšto sviesto • 180 ml grietinės • po žiupsnelį druskos, maltų pipirų, muskato riešuto...

Saulėgrąža 0

Tradicinių Kūčių valgių simbolinės reikšmės

Nepaprastos galios turi Kūčių, Kalėdų dienomis ištarti linkėjimai, sveikinimai. Savo magiška jėga jie prilygsta užkalbėjimams, kurie turi būtinai išsipildyti. O kiek nuostabių “palinkėjimų” slypi tradiciniuose Kūčių valgiuose! Štai – obuolys. Jis laikomas skalsos ir laimės simboliu. Todėl ir per Kūčias dažnai valgomas iškart po...

8

Algirdas Kontrimas Esu iš ten

Esu iš ten, kur mergužėlę Žalioj lankoj gali sutikt, Kur palei upę šieno kaugėj Gaili lig pat aušros numigt. Esu iš ten, kur žvaigždės lyja Rugpjūčio naktimis – kapt, kapt… Kur po lietaus spalvotą giją Gali lig pat dangaus surast. Esu iš ten, kur...

15

Kalėdų ir Kūčių patiekalai. Kalėdiniai receptai

Aurimo Gudo nuotrauka Kūčiukai 0.5 kg miltų ne pilna stiklinė pieno (vandens) 50 g aliejaus žiupsnelis druskos 20-30 g mielių ketvirtis stiklinės aguonų 100 g cukraus Aguonų pienui: stiklinė aguonų 2 l vandens cukraus pagal skonį 2/3 miltų, nurodytų receptūroje, išsijojami į dubenėlį. Jų...