Kūčių valgiai
Kūčių patiekalai. Kūčių valgių receptai.
Pagrindiniai Kūčių valgiai yra įvairūs grūdai, sėklos bei vaisiai (laukų, daržo ir sodo gėrybės), grybai, uogos, riešutai (miško gėrybės) bei žuvis ir silkė (vandens gėrybės). Visi Kūčių patiekalai yra juodo pasninko valgiai, t. y. be mėsos ir pieno.
Kūčia. Tai apeiginis Kūčių patiekalas, išreiškiantis šventės esmę. Be kūčios nėra Kūčių, – sakydavo senesni žmonės. Kūčia – tai šutinti kviečiai arba įvairių grūdų, žirnių bei pupų mišinys. Valgomas su medumi arba su aguonpieniu.
Aguonpienis. Gaminamas iš trintų aguonų. Seniau aguonas užpildavo karštu vandeniu ir mirkydavo, kad suminkštėtų, o vėliau trindavo kočėlu moliniame inde. Tai ilgas darbas. Dabar sausas aguonas galima sumalti kavos malūnėliu. Užpilti virintu vandeniu. Tuščius galima nukošti (jie sunaudojami kitų раtiеkаlų įdarui) arba valgyti su tirščiais. Pasaldinama cukrumi arba medumi. Su aguonpieniu valgo kūčiukus ir kitus patiekalus. Tai vienas dažniausiai valgomų patiekalų per Kūčias ne tik pas mus, bet ir kaimyninėse šalyse. Rusijoje iš šio patiekalo pavadinime сочиво (sėklų sultys arba pienas) yra kilęs ir Kūčių vakarienės pavadinimas – Сочевник arba Сочельник.
Avižinis kisielius. Jį virdavo iš avižų. Dabar patogiausia virti iš avižinių dribsnių. Juos reikia užpilti vandeniu, užvirinti ir virti keletą minučių. Atšaldžius nukošti tirščius ir, kad gėriai rūgtų, įdėti duonos plutelių ir pastatyti šiltai, kad išrūgtų.
Grybų patiekalai. Grybai valgomi šalti ir karšti, sūdyti, marinuoti, kepti aliejuje, su kopūstais, gaminami grybų virtiniai (įdarui malti baravykai ar kitokie grybai sumaišomi su aliejuje kepintais smulkintais svogūnais).
Žuvų ir silkių patiekalai. Tai būtini Kūčių stalo valgiai, jie ruošiami įvairiausiais būdas pagal išmonę ir galimybes.
Malti sėmenys. Pakaitintus sėmenis sumalti kavamale, pridėti druskos (galima ir pipirų). Sumaišyti su aliejumi arba ne. Valgoma su šutintomis bulvėmis.
Ištrauka iš knygos: Aleksandras Žarskus „Rėdos knyga“.
naudinga informacija, ačiū